Vés al contingut principal Vés a la navegació principal Vés a la navegació de la pàgina Vés al peu de pàgina
29 setembre 2022

“Bojos” per la dieta sostenible

Picture credit: Healthy lunch to go packed in lunch box by valeria_aksakova on Freepik

En els darrers anys, institucions d’arreu del món han posat en evidència l’impacte ambiental de la dieta de les persones a través de molts esdeveniments, publicacions i informes. De fet, l’any 2021 Barcelona va ser la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i va acollir una cimera mundial en la qual hi van participar actors de tot el món que es reuneixen per discutir com fomentar un consum i una producció sostenibles. Des de Sostenipra, hem contribuït a la difusió i conscienciació sobre les dietes sostenibles entre els joves a través del programa “Bojos per la Ciència” de la Fundació Catalunya-La Pedrera i gràcies a la participació de l’ICTA-UAB com a centre de recerca en temes ambientals. En la passada edició, vam apropar la recerca en dietes saludables i sostenibles a un grup d’estudiants de Batxillerat de la mà dels nostres investigadors, especialment a través de la recerca d’en Pietro Tonini.

Durant la primera sessió, es van introduir les diferents tipologies de dieta presents a Europa i el nou concepte de “dieta planetària sostenible“, tot identificant les diferències amb les dades de consum d’aliments a Espanya. A la segona part del curs, els estudiants van aprendre quines són les metodologies que es fan servir per estudiar el consum d’aliments d’una població. Per fer-ho més pràctic, els mateixos estudiants van elaborar un petit estudi del consum d’ultraprocessats, fruites i verdures entre els adolescents de Catalunya. Per acabar el curs, els nois i noies van analitzar les dades i van dissenyar una campanya de sensibilització orientada a estudiants de la seva edat per tal d’incentivar el consum de fruites i verdures i reduir el consum de productes ultraprocessats. A través d’aquestes activitats pràctiques i teòriques, els estudiants van entendre la importància de l’alimentació tant per a la salut com per al medi ambient.

Us animeu a participar al “Bojos per la Ciència” de l’ICTA-UAB d’aquest any?

Trobareu més informació sobre el programa al web oficial de “Bojos per la Ciència“.