Vés al contingut principal Vés a la navegació principal Vés a la navegació de la pàgina Vés al peu de pàgina
19 maig 2023

El projecte JustWind4All es fa a la mar: Avançant cap a una governança eòlica justa i eficaç a Europa

Estem encantats de compartir els emocionants avenços del nostre nou projecte Horizon Europe, JustWind4All, que es va posar en marxa el mes de gener passat (2023). Aquesta iniciativa pionera pretén accelerar un desenvolupament just i sostenible de l’energia eòlica terrestre i marina, incloent tecnologies emergents com els sistemes aerotransportats (airborne) i flotants. El projecte aborda quatre reptes clau relacionats amb una governança eficaç i justa: buits de coneixement, dèficit de justícia, marcs polítics inadequats i desbloqueig de nous recursos.

L’objectiu principal de JustWind4All és fomentar el desenvolupament de coneixements, directrius pràctiques, instruments, estratègies i formació que facilitin una presa de decisions equitativa i eficient a la governança de l’energia eòlica terrestre i marina. Una de les activitats clau del projecte JustWind4All és el compromís amb els actors locals, regionals, nacionals i de la UE en la governança de l’energia eòlica a través de la política, la comunitat i la indústria a través del seu Fòrum Eòlic – una plataforma dissenyada per reunir-se, treballar en xarxa, discutir i convertir-se en agents d’acció.

A JustWind4All hi participen dotze socis investigadors de tot Europa, entre ells la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant tres anys, l’equip de la UAB, dirigit per Cristina Madrid López, crearà un marc de modelització d’avantguarda per a l’avaluació holística dels impactes de l’energia eòlica. Per això, actualitzarem la nostra eina de lliure accés ENBIOS, que integra l’anàlisi del cicle de vida (ACV) i l’avaluació multiescala del metabolisme socioecosistèmic (MuSIASEM).

Catalunya és un dels principals casos d’estudi de JustWind4All, amb l’objectiu clau d’adaptar l’eina ENBIOs a les realitats regionals de l’energia eòlica terrestre i marina. Per aquesta raó, la nostra primera activitat va ser un taller de co-desenvolupament, celebrat el 29 de març de 2023 a l’ICTA-UAB. En aquest taller, vam identificar els paràmetres que s’inclouran a l’eina ENBIOS per tal que els resultats siguin útils per superar les barreres actuals al desplegament de l’energia eòlica. Els assistents al taller van ser responsables polítics regionals, agències d’energia, representants de la indústria, ONGs i societat civil que operen a Catalunya. Vam identificar les barreres a l’energia eòlica tant terrestre com marina i en vam trobar els impulsors i les actualitzacions potencials d’ENBIOS relacionades.

Amb els resultats del taller, vam identificar els possibles punts d’acció per al desenvolupament d’ENBIOS, que inclouen la regionalització dels resultats, la inclusió de les relacions socioecològiques locals, l’addició de mètriques per als impactes sobre la dinàmica marina i la biodiversitat, el desenvolupament de mètriques per a les compensacions i la millora de la transferència d’informació.

Per a més informació, podeu visitar la nostra web i seguir-nos a Twitter i LinkedIn o contactar amb la investigadora principal de Sostenipra, Cristina Madrid López.