Vés al contingut principal Vés a la navegació principal Vés a la navegació de la pàgina Vés al peu de pàgina
13 març 2020

Gestió de Recursos per a una Economia Circular

Investigadora Principal: Laura Talens

Aquesta línia de recerca pretén analitzar els cicles antropogènics dels materials als sistemes socioeconòmics. Els resultats d’aquests anàlisis ajuden a identificar formes d’optimitzar l’ús dels recursos i a la reducció dels impactes ambientals relacionats, i també ajuden a entendre millor l’impacte ambiental de la vida útil de productes i serveis. Dins de la línia de recerca, dos dels temes més rellevants són l’anàlisi de les matèries primeres i l’ecodisseny de productes elèctrics i electrònics.

Comprendre la disponibilitat de matèria primera és crucial per assegurar el desenvolupament i la implementació de noves aplicacions tecnològiques, com per exemple les tecnologies d’energies renovables. L’anàlisi de matèries primeres mitjançant l’anàlisi de fluxos de materials permet quantificar els fluxos i les existències (estoc) de materials dins d’un sistema, així com definir indicadors que ajudin a supervisar el rendiment d’aquests sistemes.

Des de 2015, la Comissió Europea ha destacat la necessitat d’afavorir la reparació i el manteniment, la reutilització, la reconstrucció i el reciclatge d’equips elèctrics i electrònics, per optimitzar els cicles de materials i reduir els residus per avançar cap a una economia més circular. A ICTA-UAB, desenvolupem projectes d’ecodisseny d’equips elèctrics i electrònics per tenir una millor comprensió de la vida, el disseny arquitectònic i la composició material d’aquests productes i tecnologies properes.