Sostenipra, a la ICTA-UAB “Growth vs Climate” Conference
El grup de recerca Sostenipra va estar present a la conferència “Growth vs Climate” organitzada per l’ICTA-UAB del 13 al 15 de març de 2024. Com a grup SGR de l’institut, Sostenipra va organitzar dues sessions acadèmiques, un workshop de co-creació i un debat.
Durant tres dies, més de 350 investigadors internacionals de múltiples disciplines van debatre sobre les diferents perspectives del creixement en la lluita contra el canvi climàtic i sobre les estratègies que cal seguir per invertir aquesta tendència climàtica. La conferència va comptar amb la participació d’alts representants polítics i institucionals, com ara la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; el rector de la UAB, Javier Lafuente; la secretària d’estat de Drets Socials, Rosa Martínez Rodríguez, i el director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur.
“Sustainability in food systems: production, consumption and waste” i “Advances towards sustainable batteries” van ser els dos panells acadèmics organitzats per Sostenipra per tractar dos temes de rellevància global. Per una banda, la complexitat dels sistemes agroalimentaris es va tractar a través de ponències científiques sobre l’impacte socioambiental del sector lleter espanyol i l’agricultura de l’alvocat a Mèxic. A aquests productes crítics se’ls va sumar una discussió sobre les pèrdues alimentàries en el sector hortícola català i les narratives dels supermercats com a actors de canvi. Per altra banda, una segona sessió va tractar la necessitat de repensar l’electrificació i el disseny de bateries per a la mobilitat elèctrica i la recàrrega de dispositius. Es va fer especial èmfasi en el consum de materials crítics en les bateries per mobilitat elèctrica així com la necessitat d’ecodissenyar les bateries en funció de la vida útil dels dispositius als quals s’acoblen.
La conferència també va ser una oportunitat excel·lent per a recollir les opinions d’investigador/es d’arreu sobre la recuperació de recursos locals per a l’agricultura. Així doncs, Sostenipra va organitzar un workshop de co-creació en el marc del projecte BINAFET. El públic participant va poder discutir el potencial de la recuperació d’orina humana en els edificis per a produir aliments de proximitat, així com identificar possibles barreres per al seu ús.
Finalment, la conferència va oferir espais de debat en un context de polítiques de sostenibilitat. En aquest sentit, es va organitzar un debat sobre les dicotomies actuals en la concepció de la sostenibilitat. El debat va comptar amb la participació d’investigadors de l’ICTA-UAB així com amb el Joint Research Center de la Comissió Europea de la mà de la doctora Sostenipra Esther Sanyé. Durant la sessió es va discutir si les tecnologies eren més importants que les institucions a l’hora d’aconseguir un canvi sistèmic, fins a quin punt seria factible establir límits de consum individuals o fins a quin punt les polítiques afecten la recerca científica.
Sostenipra també va contribuir a l‘estudi de la petjada de carboni de l’esdeveniment mitjançant l’elaboració d’enquestes sobre la mobilitat dels i les participants. Des de Sostenipra, agraïm el suport del programa per a Unitats d’Excel·lència Maria de Maeztu del Ministerio de Economía y Competitividad de España (CEX2019-0940-M).