Ciutadania i transició energètica: finalitzem SEEDS
L’objectiu del projecte SEEDS ha sigut incorporar el debat ciutadà a les decisions sobre la transició energètica.
Quatre universitats de 4 països de la UE han participat de Març de 2021 al Febrer de 2024 en el projecte SEEDS per tal d’integrar als humans al disseny d’escenaris de transició energètica i de modelar-hi límits econòmics, tècnics i ambientals. L’objectiu central del projecte ha sigut la producció i ús d’un aplicatiu web interactiu per recollir l’opinió de ciutadans de Portugal sobre possibles futurs del sistema energètic. Aquest aplicatiu inclou una diversitat d’escenaris viables de transició energètica generats per la integració d’un model energètics de generació d’alternatives en base a paràmetres tècnics i econòmics (Calliope) i una eina de càlcul d’impactes ambientals (ENBIOS). Aquest web ha servit perquè ciutadans portuguesos puguin declarar les prioritats en relació a més de 250 escenaris amb diferents repartiments territorials i tecnològics.
La política de la UE reconeix la urgència de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle relacionades amb l’energia. No obstant, la transició a energies renovables implica impactes en altres dimensions que no s’han considerat suficientment fins ara als models energètics. El grup LIVENlab, dins de Sostenipra, ha participat en l’avaluació ambiental integrada d’aquests escenaris per tal de poder mostrar els impactes del cicle de vida dels escenaris en diferents dimensions. Aquest projecte també ha permès incloure millores tècniques a l’eina ENBIOS.
El projecte SEEDS ha sigut finançat per CHIST-ERA (CHIST-ERA-19-CES-004), la Swiss National Science Foundation (195537), la Fundação para a Ciência e Tecnologia (FCT) (CHIST-ERA/0005/2019), l’Agencia Estatal de Investigación d’Espanya (PCI2020-120710-2), y l’Estonian Research Council (4-8/20/26).
Descobreix més sobre SEEDS a seeds-project.org