Vés al contingut principal Vés a la navegació principal Vés a la navegació de la pàgina Vés al peu de pàgina
22 abril 2024

Concloem DigiPrime amb novetats sobre electrònica i circularitat

La missió de DigiPrime ha estat desenvolupar una plataforma digital per a l’economia circular. Sostenipra hi ha contribuït amb l’estudi de casos sobre la reutilització de bateries de vehicles elèctrics i la remanufactura de dispositius electrònics i mecatrònics d’automòbils.

El projecte DigiPrime, el qual ha rebut finançament del programa Horizon 2020 de la Unió Europea, ha estat dirigit pel Politecnico di Milano. El consorci DigiPrime ha reunit 36 organitzacions europees, representant sis sectors industrials diferents, dotades de la competència, complementarietat i massa crítica necessàries en termes d’expertesa i recursos per assegurar l’assoliment dels objectius del projecte i l’impacte dels resultats a nivell europeu. El consorci està format per 25 empreses, 8 centres de recerca i universitats de 11 països de la UE; la part industrial del consorci inclou 18 pimes.

Durant els últims quatre anys, la missió de DigiPrime ha estat desenvolupar una plataforma digital per a l’economia circular, adreçada a una àmplia gamma d’agents, incloent fabricants de diversos sectors industrials, gestors de residus, operadors logístics i administracions, entre d’altres. Aquesta plataforma ofereix l’ús integrat de serveis digitals per gestionar, orientar i coordinar la reutilització de recursos. Les activitats dels socis han inclòs principalment el disseny i desenvolupament de la plataforma i els serveis digitals relacionats, la seva validació en diversos casos pilot i la creació de diversos models de negoci.

El grup Sostenipra ha contribuït al projecte amb l’estudi de casos sobre la reutilització de bateries de vehicles elèctrics i la remanufactura de dispositius electrònics i mecatrònics d’automòbils. La nostra tasca, que ha estat possible gràcies a visites a instal·lacions industrials i a l’anàlisi de mostres de productes, ha proporcionat informació valuosa sobre la composició i el desmuntatge dels productes reutilitzats, i hem validat diversos serveis de gestió de la informació i avaluació ambiental. A més a més, a partir d’un taller que vam organitzar a l’ICTA-UAB, hem proposat una metodologia per avaluar la possibilitat de desmuntatge de les bateries.

Tot i que el projecte ha finalitzat, encara ha de culminar amb la publicació d’un llibre que detallarà l’experiència de desenvolupar la plataforma digital i implementar pràctiques de circularitat assistides per aquesta. Estigueu alerta a les properes novetats!